Southern Rhodesia - Overprint On British Postage Dues (1951)

Hier dan de Afrikaanse zegels.
Gebruikersavatar
NSK
Berichten: 178
Lid geworden op: zo feb 14, 2021 13:57
Southern Rhodesia - Overprint On British Postage Dues (1951)

Bericht door NSK »

King George VI postage dues with SOUTHERN RHODESIA overprint

In 1889 kreeg de British South Africa Company, geleid door Cecil Rhodes, het bestuur over een gebied in zuidelijk Afrika. In 1895 vernoemde men het gebied Rhodesië, naar Cecil Rhodes. In 1923 werd het deel van dit gebied dat ten zuiden van de Zambezi-rivier lag de Britse kroonkolonie Zuid-Rhodesië.

Op 1 oktober 1951, gaf Zuid-Rhodesië de eerste portzegels uit. Daarvoor gebruikte men de courante Britse portzegels. Het was gebruik om in de kroonkoloniën een gemeenschappelijk ontwerp te gebruiken. Zuid-Rhodesië koos echter ervoor om de Britse portzegels te overdrukken met de landsnaam.

Ten tijde van de overdruk veranderde het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland de kleuren van zijn postzegels. Dit deed het om te voldoen aan de eisen die de Wereldpostunie (UPU) stelde aan de kleuren van postzegels voor internationaal gebruik. Op het moment van overdrukken waren nog niet alle portzegels in de nieuwe kleuren voorhanden. De serie bestond hierdoor uit vier portzegels in de vooroorlogse kleuren (½d, 2d, 3d, en 1s) en twee portzegels in de nieuwe kleuren (1d en 4d). Mogelijk vond er maar een overdruk plaats. Dit zou kunnen verklaren waarom geen overdrukken van de ½d en 1s in de nieuwe kleuren bestaan. De portzegels zonder overdruk bleven in gebruik naast die met overdruk.

Al snel bleek dat men zowel de 4d in de oude kleur vaal grijsgroen als die in de nieuwe kleur blauw had overgedrukt. Daarom herriep men de 4d in vaal grijsgroen voor vernietiging. Deze is daardoor zeldzaam. Mogelijk ontving het postkantoor in Gwelo alsnog de 4d in vaal grijsgroen.

In 1953 vormde Zuid-Rhodesië (Zimbabwe) met Noord-Rhodesië (Zambia) en Nyasaland (Malawi) de Federatie van Rhodesië en Nyasaland. De portzegels met de overdruk “SOUTHERN RHODESIA” bleven in gebruik, zelfs na de uitgifte van portzegels met de landsaanduiding Rhodesië en Nyasaland. Die kwamen in 1961 in omloop. Er bestaan exemplaren van de portzegels met overdruk met poststempels uit april 1963. Mogelijk bleven ze in de hoofdstad Salisbury in gebruik tot en met 16 juni 1965.

Afbeelding
1951, Zuid-Rhodesië, overdruk “SOUTHERN RHODESIA” op Britse portzegels, Stanley Gibbons nrs. D1-D7

Stanley Gibbons catalogusnummers van de overdrukte Britse zegels: D27, D29-31, D33, D36, en D38.
GB and Eire.


Plaats reactie