Gibraltar – Multi-value Stamp Coil with Machin Head (1971)

Hier kun je alles kwijt over Europese zegels. (Ook Rusland en Turkije!)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
NSK
Berichten: 178
Lid geworden op: zo feb 14, 2021 13:57
Gibraltar – Multi-value Stamp Coil with Machin Head (1971)

Bericht door NSK »

Op 15 februari 1971 introduceerde Gibraltar een decimaal muntstelsel. De Britse kroonkolonie deed dat op dezelfde dag als het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland en Ierland. Het Gibraltarese pond is een-op-een gekoppeld aan het Britse pond.

Gibraltar gaf op 15 februari 1971 een serie langlopende postzegels met lokale stadsgezichten uit. Daarnaast gaf de kroonkolonie een rolstrook van vijf definitieve postzegels met een afwijkend ontwerp uit. Deze postzegels tonen het portret van H.M. Koningin Elizabeth II ontworpen door Arnold Machin in een decoratief raamwerk. Arnold Machin ontwierp het portret voor een nieuwe serie langlopende postzegels voor het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Deze serie is sinds 1967 in gebruik. In de vier hoeken van het raamwerk bevinden zich cirkels. De frankeerwaarde van de postzegels staat in de twee cirkels aan de bovenkant van het raamwerk. In de twee resterende cirkels staat het wapen van Gibraltar. De naam van de kroonkolonie bevindt zich in een kader onder het portret.

De rolstrook bestaat uit twee postzegels elk met een frankeerwaarde van ½p en 1p en een postzegel met een frankeerwaarde van 2p. De rolstrook was te koop voor 5 penny’s. Harrison and Sons Limited drukte de postzegelrollen in zijwaartse richting op papier met een fluorescerende deklaag, bekend als fluorescent coated paper (FCP). Het papier heeft een watermerk dat bestaat uit de kroon van Sint Edward die symbool staat voor de Britse monarch over de letters “CA.” De Crown Agents (CA) verzorgden de productie van de postzegels. De postzegels hebben polyvinylalcohol gom met dextrine.

Afbeelding
1971, Gibraltar, samengestelde rolstrook, Stanley Gibbons nr. GI 287a (postzegels: GI 287-289)
GB and Eire.

Georgenar
Berichten: 2
Lid geworden op: ma feb 05, 2024 16:58
Éire - Auto Stamp Labels From Vending Machines 1990 - 2001.

Bericht door Georgenar »

Zijn postzegels uit automaten een bedreiging voor de traditie en kunst van postzegelverzamelen, of juist een innovatieve manier om postzegels toegankelijk te maken voor een breder publiek?


Plaats reactie