Treinen

Hier kun je alles kwijt waarbij de thema van de postzegel een grote rol speelt. Ook verzamelingen op thema graag hier.
Gebruikersavatar
NSK
Berichten: 178
Lid geworden op: zo feb 14, 2021 13:57
Treinen

Bericht door NSK »

Renfe serie 100

Op 21 april 1992 opende de hogesnelheidslijn tussen Madrid en Sévilla. RENFE – AVE onderhoud sindsdien de dienstregeling op het Spaanse netwerk van hogesnelheidsspoorwegen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om een nieuwe spoorlijn aan te leggen om het autonome gebied Andalusië beter per spoor bereikbaar te maken. Hiervoor wilde men traject aanleggen tussen Getafe, een voorstad van Madrid, en Córdoba, een stad in het autonome gebied Andalusië.

Voor de hogesnelheidslijn verbouwde men het oude station van Atocha. Het station kreeg twee terminals. Het oude station vormt de centrale hal. De nieuwe terminal voor de hogesnelheidslijn kreeg de naam Puerta de Atocha naar de stadspoort die ooit stond op enkele meters van waar het station verrijst.

Op 22 april 1997, gaf Correos twee zegels uit met afbeeldingen van “metalen structuren.” De postzegel van 194 ptas. ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van de opening van de Spaanse hogesnelheidslijn toont het station van Puerta de Atocha met een vertrekkende trein van RENFE – AVE. De trein is van de serie 100 van RENFE. De constructeur van de trein is het Franse Alstom en heeft zijn oorsprong in de Franse TGV Atlantique.

Afbeelding
1997, España, Metalen Constructies, “Station van Puerta de Atocha” (vijfde verjaardag van de AVE), 190 ptas. meerkleurig, EDIFIL nr. 3480

Betekenis van afkortingen:
RENFE: REd Nacional de los Ferrocarriles Españoles (Nationaal Netwerk van de Spaanse Spoorwegen) is het Spaanse nationale spoorwegbedrijf.
AVE: Alta Velocidad Española (Hoge Snelheid van Spanje) is de hogesnelheidsdienst van de Spaanse spoorwegen. Het woord “ave” betekent vogel.
GB and Eire.


Plaats reactie